CEL MAI IEFTIN RCA DIN ROMANIA

Verificare RCA valid

Verifica Polita RCA folosind site-ul http://verificare-rca.com/. Polita RCA reprezinta asigurarea obligatorie auto, pe care trebuie sa o detina orice sofer, astfel incat sa poata circula legal pe drumurile publice, nationale si internationale. Odata cu emiterea politei obligatorii, soferul primeste si Cartea Verde, care joaca rolul de RCA atunci cand soferul conduce in afara teritoriului tarii. In cazul in care un sofer nu are un RCA valabil, acesta risca o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. Dincolo de amenda, soferului ii poate fi retinut certificatul de inmatriculare al masinii, precum si numerele de inmatriculare. De aceea, este important ca orice conducator sa incheie asigurarea, iar pentru verificarea validitatii RCA-ului, poate consulta baza de date CEDAM.

RCA-ul are rolul de a-i fi platite soferului pagubit daunele care au fost provocate in urma accidentului. Practic, prin incheierea unei astfel de polite, o companie de asigurari preia o serie de riscuri, angajandu-se ca va plati despagubirile in locul asiguratului in urma producerii unui accident, pe baza unei prime de asigurare anuale.

O polita RCA asigura despagubiri atunci cand se produce un accident, in doua cazuri: in momentul in care se produc doar daune materiale si atunci cand se produc atat daune materiale, dar si vatamari corporale sau chiar deces. Pentru anul 2012 au fost stabilite limitele de despagubire pentru cele doua cazuri, si anume: pentru accidentele cu daune materiale, limita de despagubire este de 1 milion de euro, iar pentru vatamarile corporale, aceasta este de 5 milioane de euro. In caz de accident, se impune ca ambii soferi sa ramana la fata locului. In cazul in care soferul vinovat paraseste locul accidentului, fapta lui poate fi clasata drept sustragere de la cercetare, fiind considerata infractiune si fiind pedepsita conform prevederilor legale.

In cazul in care accidentul se soldeaza doar cu daune minore, soferii implicati in accident pot folosi formularul de constatare amiabila, insa doar in cazul in care ambele persoane sunt de acord. Constatul amiabil simplifica procesul de obtinere de despagubiri, inlocuind cat se poate de legal documentul de constatare intocmit de Politie. Insa in momentul in care accidentul se soldeaza cu vatamari corporale sau deces, se impune interventia Politiei, iar folosirea constatului amiabil este strict interzisa.